Fakturabelåning, fakturaköp och regress är några av begreppen man kommer i kontakt med om man funderar på att använda sig av factoring. Det kan vara bra att sätta sig in vad dom olika sakerna innebär innan men beslutar sig för att använda någon av tjänsterna. Det man framförallt ska tänka på är att factoringbolagen alltid tar ut en avgift, så att sälja eller belåna en faktura är inte ett sätt att tjäna pengar men kan vara en effektiv metod om man behöver få in kontanta medel till sitt företag utan att invänta kundens betalning.
Fakturabelåning
När ett företag tar ett lån med kundfakturor som säkerhet kallas det för fakturabelåning. De flesta lån kräver någon form av säkerhet och man kan då välja att pantsätta fakturor. Det är du ofta factoringbolaget som skickar ut samtliga fakturor, som blir mäkta med att de är pantsatta, samt tar emot betalningarna. Den som belånat fakturan får en del av värdet i samband med att den skickas ut till kund och resterande del betalas ut när kunden har betalat den.
Fakturaköp
När du låter ett finansbolag köpa dina fakturor kan du på ett snabbt och enkelt sätt få in pengar till företaget. Fakturaköp är en del av factoring som innebär att du får in pengarna från fakturorna ofta samma dag som köpet gått igenom, mot en avgift till bolaget som köpt dom.
Att sälja fakturor kan vara ett bra alternativ främst vid tillfällen då du behöver få in kontakta medel i företaget. Det kan handla om stora oväntade utgifter eller en investering av dyra produkter där du vill undvika att ta ett banklån. När factoringbolaget har köpt din faktura kan du släppa det helt och fokusera på andra saker i din verksamhet, så det kan till viss del även vara tidseffektivt under en tid då du har ovanligt mycket att stå i. En viss del av administrationen försvinner och du kan fokusera på det ditt företag behöver istället.
Vad är regress?
Ett annat viktigt begrepp inom factoring är regress. Att sälja fakturorna med eller utan regress innebär en stor skillnad och det är viktigt att veta vad det betyder om man planerar att använda sig av tjänsten. Att sälja en faktura med regress innebär att factoringföretaget inte ansvarar för om fakturan är obetald av kunden efter att förfallodatumet har passerat. Fakturan och ansvaret går då tillbaka till ditt företag igen. Väljer du att sälja en faktura utan regress är det factoringföretaget som är ansvariga men då får man också räkna med att de kommer göra ett större avdrag från fakturan det gäller. Vinstmarginalen blir då mindre för dig men du slipper en del av ansvaret.
En del företag väljer att överlåta all sin fakturahantering till factoringbolag för att spara tid och göra det enkelt för sig. Däremot kan dessa bolag tacka nej till att köpa en faktura om kunden exempelvis har en låg kreditvänlighet. Det kan vara bra att veta att vissa fakturor kan nekas men det kan också vara bra att veta att möjligheten finns om man någon gång är i behov av att få in pengar snabbt.