Då bör du undvika lån

Idag har nästan alla svenskar någon form av lån. Kanske har du studielån, bolån eller billån på https://snabblån.io? Även kreditkort är en vanlig låneform som nästan alla har. Numer är det enkelt att få lån och det finns många fördelar med att kunna låna. Men det finns även situationer när det är klokare att vänta, även om det känns jobbigt. Nedan tittar vi på när du bör undvika lån.

Potentiella problem med lån
Nästan alla kan låna pengar i Sverige. Även du som är arbetssökande, student, timanställd eller pensionär kan låna. Det finns också många saker vi ibland kan uppleva som “måsten” och som vi därför lånar pengar till. Problemet är att vi ibland inte tar oss en tillräckligt realistisk titt på vår ekonomi.

Ett lån kan leda till stora ekonomiska bekymmer om du inte klarar av att betala det enligt avtal. Det kan också orsaka problem om avbetalningen på lånet resulterar i att du inte har råd med nödvändiga levnadskostnader. Då är det lätt hänt att man tar ännu ett lån för att klara av alla utgifter. På så vis är det enkelt att hamna i en ond cirkel som bara blir värre och värre.

Vem bör undvika lån?
Du bör undvika lån om din ekonomi inte är så stark. Det kan verka motsägelsefullt, för den som redan har ett fint sparkonto och få lån är väl inte i lika stort behov av pengar som den med mindre medel? Visst kan det stämma, men en svag ekonomisk situation kan enkelt resultera i en försämrad kreditvärdighet, straffavgifter och sämre ekonomi överlag. Innan du lånar bör du därför säkerställa att du har en stabil ekonomi, även om den inte är helt lysande. Nedan tittar vi på konkreta exempel då lån bör undvikas.

Du har låg lön
En förutsättning för att ett lån ska vara positivt för dig är att du kan sköta återbetalningen i tid. Ju lägre din inkomst är, desto svårare är det att ha ännu en utgift varje månad. Gör en konkret beräkning av dina inkomster och utgifter. Hur mycket betalar du för boende, räkningar, mat och transport? Vilka andra utgifter har du varje månad? Har du verkligen råd med ännu en månadskostnad under flera månader eller år?

Du har låg kreditvärdighet
Om du har låg kreditvärdighet bör du också undvika lån. Det bästa du kan göra är att förbättra din ekonomi, och på så vis även din kreditvärdighet. Betala av alla mindre lån eller samla dem. Försök också att minska dina utgifter och öka dina inkomster. En låg kreditvärdighet kommer bara att bli sämre av fler låneansökningar.

Du har betalningsanmärkningar
Du som har betalningsanmärkningar har gjort dåliga ekonomiska val tidigare i livet. Kanske har du en betydligt bättre ekonomi och sundare vanor idag, men tyvärr påverkas du av en betalningsanmärkning i tre år. Under den tiden är det bäst att förbättra din kreditvärdighet och undvika alla typer av lån. Då kan du ta ett större lån med bättre ränta längre fram när du hunnit bygga upp din ekonomi.

Du har redan flera lån
Alla problem är inte lika problematiska. De flesta svenskar har ett bolån, billån eller studielån. Om du endast har ett sådant lån har du antagligen en ganska bra ekonomi. Har du däremot alla tre och dessutom flera privatlån eller snabblån är det en annan sak. Ju fler lån du har, desto svårare är det att betala på dem i längden. Prioritera att betala av dem så snabbt som möjligt och lev så nära existensminimum du kan under tiden. Ett bolån eller studielån kan ta många år att betala av, men har du smålån bör du kunna betala av dem inom en rimlig tid.