Låt ett proffs mögelsanera ditt hus

Olika sorters mögelsvampar och bakterier har samlingsnamnet mögel och en vanlig mögelsort i hus brukar vara svartmögel. Den är synlig och du ser möglet som svarta prickar i olika storlekar, och den finns i många hundra olika arter. Svartmögel har sporer som kan lätt förflyttas i luften och på så sätt kan den bli farlig för din hälsa. Upptäcker du sådana svarta prickar någonstans i huset, kontakta genast ett företag som sysslar med mögelsanering för att få det konstaterat och åtgärdat direkt.

Olika fysiska symtom om ditt hus drabbats av mögel

  • Om du plötsligt får ont i lungorna, utan att tidigare haft någon

lungsjukdom, kan det vara ett  tecken på att det finns mögel.

  • Även hosta, snuva, irriterade och röda ögon, kliande näsa och svalg

kan bero på att huset drabbats av mögel.

  • Huvudvärk som inte beror på förkylning, och som inte försvinner efter

ett par dagar kan även det vara ett tecken på att mögel finns i huset.

  • Häftiga utslag, som akne, eksem och klåda på ansikte och kropp, kan

också visa på att mögel finns.

Om du tror att dina symtom bero på mögel, bör du genast söka upp ett företag som gör en mögelsanering, och viktigt är även att du besöker en läkare som kan utesluta andra sjukdomar. Mögel kan påverka immunförsvaret och ge dig andningsproblem som kommer av blödningar i lungorna. I väntan på en mögelsanering kan du försöka sanera ett ytligt angrepp själv, med ett särskilt rengöringsmedel som tar död på mögelsvampar. Det fungerar även bra att blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya på möglet, sedan gnugga med en liten borste, exempelvis en tandborste för att komma åt lättare. Det är oerhört viktig att få bort all mögel, och att en analys av möglets görs för att veta vilken sorts mögelsort det rör sig om.

Så här känner du igen mögellukt

Om du känner en skarp och frän doft, eller en lukt som känns unken, kan det vara tecken på mögel. Så länge du befinner dig hemma i bostaden, är det inte alltid som du tänker på lukten, men om du till exempel varit på semester en längre tid, lär du känna av lukten direkt i hallen. Får du besök av några du känner väl, som barn eller föräldrar, vågar de förhoppningsvis säga till att det luktar märkligt. Mögellukt kan också sätta sig i hår och kläder, vilket inte är särskilt trevligt för du inte känner av det själv, och det är inte alltid någon som vågar påpeka det.

Ingår mögelsanering i min hemförsäkring?

En hemförsäkring täcker brand, stöld med mera, men ofta inte en mögelsanering. Eftersom en mögelskada först uppkommer efter att ett hus redan fått en fuktskada, innan mögel bildats, anses det vara husägaren som inte varit tillräcklig uppmärksamhet. Däremot är det vanligt att erkända saneringsföretag erbjuder husägare ett trygghetsavtal, där de regelbundet kommer och besiktar huset för att kontrollera om det behövs någon form av underhåll.