Effektiv städning – en guide för dig som vill spara tid

De allra flesta människor trivs i rena miljöer och uppskattar ett fräscht hem. Det finns självfallet några undantag där ute som älskar att vältra sig i smutsen, det kan dem få göra. Vi andra får däremot städa våra boenden vare sig vi vill det eller inte för att uppnå det önskade resultatet – ett rent och fint hem som vi trivs i. I den här artikeln kommer jag att ge några råd för hur du kan snabba på din städning med alberts städ utan att tumma på resultatet, vissa kanske du har hört andra kan vara nya!

Har du funderat på att anlita städfirma?

Det kan vara ett bra alternativ om du har mycket att göra på jobbet och är upptagen stora delar av veckorna. Arbetar man 60 timmar kan det kännas tungt att göra en storstädning varje vecka för att hålla det fräscht hemma, det är ju inte bara jobbet man har heller. Ofta är det massvis med andra åtaganden för hemstädning Stockholm. En städfirma kan vara ett bra sätt att njuta av ett fräscht hem utan att behöva tänka på själva städningen. Det är dessutom inte särskilt dyrt att anlita städfirma nu för tiden eftersom man kan använda sig av ROT avdraget för upp till 30 % av arbetskostnaden (vilket ofta är hela kostnaden när det kommer till städfirmor).

Om du har tid att sköta städningen själv

Det första rådet jag vill ge dig är att hålla ordning hela tiden, vilket innebär att du plockar undan inför städhjälp lite pö om pö. Du låter inte högar av kläder samlas i olika rum utan du tar med dig dem och hänger i garderoben eller lägger i tvättkorgen när du är på väg till toa till exempel. Du diskar och plockar undan efter varje gång du ätit eller åtminstone i slutet av dagen så att det inte blir några berg av disk.

Städning av toaletten litegrann varje dag

hemstädning och rengöring av golvNågra sprut rengöringsspray och torka handfatet eller vispa runt med toaborsten är inte särskilt jobbigt och det tar bara några sekunder för städhjälp att fixa. Om du kontinuerligt håller det fräscht i badrummet slipper du skrubba fingrarna av dig när det är dags för storstädning.

När du storstädar, börja högt och sluta lågt

Börja med att torka av ytor som är högt över marken så att du kan låta smuts och damma falla ner på golvet utan att behöva bekymra dig över städhjälp. Dammtorka alltid med en fuktad trasa så att dammet inte bara flyger runt i rummet för då blir det dammigt snabbt igen när samma damm lägger sig.

Dammsuga systematiskt

Tänk dig ett rutnät över hela golvet och arbeta från ruta till ruta så att du slipper dubbel dammsuga en fläck. Då går dammsugningen snabbt och det blir ett bra resultat. Någon gång i månaden eller varannan månad är det bra om du torkar golven med mopp och såpa för att få bort fläckar och smuts som inte dammsugaren kan ta.